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Interpretation of the term "First Survey"
- Chapter II-2, Reg.1.2.2.2
- Chapter V, Reg.19.1.2.2
- Chapter V, Reg.19.2.4.2.2
- Chapter V, Reg.20.1.2
- Chapter V, Reg.19-1 4.1

The term “first survey” which is referenced by a regulation in SOLAS 74, as amended.

Regulations

1.         SOLAS Regulation II-2/1.2.2 reads:

Ships constructed before 1 July 2002 shall also comply with:

.1         paragraphs 3, 6.5 and 6.7 as appropriate;

.2         regulations 13.3.4.2 to 13.3.4.5, 13.4.3 and Part E, except regulations 16.3.2.2 and
16.3.2.3 thereof, as appropriate, not later than the date of the first survey after 1 July
2002;

2.         SOLAS Regulation V/19.1.2.2 reads:

Ships constructed before 1 July 2002 shall be fitted with the equipment or systems required in
paragraph 2.1.6 not later than the first survey after 1 July 2002 at which time the radio
direction-finding apparatus referred to in V/12(p) of the International Convention for the Safety
of Life at Sea, 1974 in force prior to 1 July 2002 shall no longer be required.

3.         SOLAS Regulation V/19.2.4 reads:

All ships of 300 gross tonnage and upwards engaged on international voyages and cargo
ships of 500 gross tonnage and upwards not engaged on international voyages and
passenger ships irrespective of size shall be fitted with an automatic identification system
(AIS), as follows:

.1         ships constructed on or after 1 July 2002;

.2         ships engaged on international voyages constructed before 1 July 2002:
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.2.1      in the case of passenger ships, not later than 1 July 2003;

.2.2      in the case of tankers, not later than the first survey for safety equipment* on or after 1
July 2003;

4.         SOLAS Regulation V/20.1 reads:

To assist in casualty investigations, ships, when engaged on international voyages, subject to
the provisions of regulation 1.4, shall be fitted with a voyage data recorder (VDR) as follows:

.1         passenger ships constructed on or after 1 July 2002;

.2         ro-ro passenger ships constructed before 1 July 2002 not later than the first survey on
or after 1 July 2002;

5.         SOLAS Regulation V/19-1 4.1 reads:

Ships shall be fitted with a system to automatically transmit the information specified in
paragraph 5 as follows:

.1         ships constructed on or after 31 December 2008;

.2         ships constructed before 31 December 2008 and certified for operations:

.2.1      in sea areas A1 and A2, as defined in regulations IV/2.1.12 and IV/2.1.13; or

.2.2      in sea areas A1, A2 and A3, as defined in regulations IV/2.1.12, IV/2.1.13 and
IV/2.1.14;

not later than the first survey of the radio installation after 31 December 2008;

.3         ships constructed before 31 December 2008 and certified for operations in sea areas
A1, A2, A3 and A4, as defined in regulations IV/2.1.12, IV/2.1.13, IV/2.1.14 and
IV/2.1.15, not later than the first survey of the radio installation after 1 July 2009.
However, these ships shall comply with the provisions of subparagraph .2 above
whilst they operate within sea areas A1, A2 and A3.

Interpretation

For passenger ships, the term "first survey" relates to the first initial[1] or renewal survey for
the issue of the Passenger Ship Safety Certificate. For ships other than passenger ships, the
term "first survey" relates to the first initial, annual, periodical or renewal survey for the issue
of the Cargo Ship Safety Equipment Certificate and to the first initial, periodical or renewal
survey for the issue of the Cargo Ship Safety Radio Certificate or any occasional survey
which implies the confirmation of validity of the certificate.

[1] SOLAS Regulations I/7 and I/8, and IMO Resolution A.997(25) indicate that an Initial Survey
includes all the survey work necessary to issue a certificate before the ship is put in service. Therefore,
a ship the keel of which is laid before 1 July 2002, but is put in service and issued a valid safety
equipment or passenger safety certificate on/after 1 July 2002 (or 2003 for reg V/19.2.4 or 31
December 2008 in the case of reg. V/19-1 4.1) needs to comply with the regulations referenced above
when it is put into service. Conversely, a ship which is put in service and issued certificates before 1
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July 2002 (or 2003 for regulation V/19.2.4 or 31 December 2008 in the case of reg. V/19-1 4.1) has
until the date of the first annual or the first renewal survey for safety equipment/passenger safety,
whichever occurs first after 1 July 2002, (or 2003 for regulation V/19.2.4 or 31 December 2008 in the
case of reg. V/19-1 4.1) to comply.

Unless indicated otherwise, when the term “first survey” is referenced by a regulation in
SOLAS 74, as amended, it means the first annual survey, the first periodical survey or the
first renewal survey as applicable to the relevant certificates, whichever is due first after the
date specified in the relevant regulation or any other survey if the administration deems it to
be reasonable and practicable, taking into account the extent of repairs and alterations being
undertaken.

For a ship under construction, where the keel is laid before, but the ship is delivered after, the
date specified in the relevant regulation, the initial survey is the “first survey”, and this ship
needs to comply with the relevant regulation when it is delivered.
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