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Interpretation to COLREG 1972 Annex 1,
Section 3 (b)

Regulation

Annex 1, Section 3(b) reads: On power-driven vessels of 20 m or more in length the
sidelights shall not be placed in front of the forward masthead lights. They shall be placed at
or near the side of the vessel.

Interpretation

The term "near the side" is interpreted as being a distance of not more than 10% of the
breadth of the vessel inboard from the side, up to a maximum of 1 metre.

Where the application of above requirement is impractical (e.g. small ships with
superstructure of reduced width) exemption may be given on the basis of the Flag Authority
acceptance.

Note:

1. This Ul is to be uniformly implemented by IACS Members and Associates from 1 July
2006.

2. Changes introduced in Rev.1 are to be uniformly implemented by IACS Societies for

ships contracted for construction on or after 1 January 2010.

3. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build
the vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further
details regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural
Requirement (PR) No. 29.
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