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SUMMARY 

Executive summary: This document proposes a draft unified interpretation of  
regulation 37(3) of the Protocol of 1988 relating to the International 
Convention on Load Lines, 1966 (hereinafter referred to as the 1988 
Load Lines Protocol), as amended, with a view to its global and 
consistent implementation 

Strategic direction,  
if applicable: 

6 

Output: 6.1 

Action to be taken: Paragraph 6 

Related documents: None 

 
Background 
 
1 Regulation 37(3) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol, as amended, currently 
reads as follows: 

 
"For ships of type 'B' where the effective length of a forecastle is less than 0.07L no 
deduction is allowed.". 

 
2 Prior to the 2003 amendments to the 1988 Load Lines Protocol (resolution 
MSC.143(77)), the text of regulation 37(3) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol reads 
as follows: 
 

"(3) For ships of Type 'B':  
… 
(c) Where the effective length of a forecastle is less than 0.07L, the above 
percentages shall be reduced by:  
 

5 x (0.07L - f)/0.07L  
where f is the effective length of the forecastle." 



SDC 8/10/2 
Page 2 

 

 

I:\SDC\8\SDC 8-10-2.docx  

Discussion 
 
3 IACS notes the possibility of the following two different interpretations of the current 
text of regulation 37(3) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol: 

 
.1 Interpretation 1: 

 
For ships assigned type B, or reduced type-B freeboards, if the effective 
length of a forecastle is less than 0.07L, a superstructure correction cannot 
be applied to the ship. 
 
For example, if the ship has no forecastle, or the effective length of the 
forecastle is less than 0.07L, and has other superstructure, no superstructure 
correction is to be applied. 
 
In case the ship has a full superstructure (one that extends from AP to FP, 
per regulation 3(10)(h) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol), the 
deduction for a superstructure may be applied in accordance with regulation 
37(1) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol; and 
 

.2 Interpretation 2: 
 
For ships assigned type B, or reduced type-B freeboards, if the effective 
length of a forecastle is less than 0.07L, a superstructure correction cannot 
be applied for a forecastle but can be applied to other superstructure. 
 
For example, if the ship has no forecastle or effective length of a forecastle 
is less than 0.07L and has other superstructure, credit should be given to 
other superstructure only, and no credit should be given to a forecastle. 

 
4 IACS is of the view that interpretation 1 is correct and believes that a unified 
interpretation drafted along the lines of interpretation 1 is necessary to ensure the global and 
consistent implementation of regulation 37(3) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol. 
 
Proposal 
 
5 Based on the above view, IACS has developed a draft unified interpretation, as set 
out in the annex, for the Sub-Committeeʹs consideration. 
 
Action requested of the Sub-Committee 
 
6 The Sub-Committee is invited to consider the information provided, in particular the 
proposal in paragraph 5 and the draft unified interpretation set out in the annex, and take action 
as appropriate. 
 
 

***
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ANNEX 
 

DRAFT UNIFIED INTERPRETATION ON THE DEDUCTION FOR A 
SUPERSTRUCTURE AND TRUNKS 

 
 
Regulation 37(3) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol, as amended, reads as follows:  
 
"For ships of type 'B' where the effective length of a forecastle is less than 0.07L no deduction 
is allowed."  
 
Interpretation  
 

For ships assigned type B, or reduced type-B freeboard, if the effective length of a forecastle 
is less than 0.07L, a superstructure correction cannot be applied to the ship. 
 
For example, if the ship has no forecastle, or the effective length of the forecastle is less than 
0.07L, and has other superstructure, no superstructure correction is to be applied. 

 
In case the ship has a full superstructure (one that extends from AP to FP, per regulation 
3(10)(h) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol), the deduction for a superstructure may 
be applied in accordance with regulation 37(1) of annex B to the 1988 Load Lines Protocol. 
 
 

___________ 


