
 

I:\SSE\06\SSE 6-12-8.docx 

 

 

 

E 

 
 
SUB-COMMITTEE ON SHIP SYSTEMS AND 
EQUIPMENT 
6th session  
Agenda item 12 

 
SSE 6/12/8 

20 December 2018 
 Original: ENGLISH 

 
UNIFIED INTERPRETATION OF PROVISIONS OF IMO SAFETY, SECURITY, AND 

ENVIRONMENT-RELATED CONVENTIONS  
 

Draft unified interpretation of the footnote to SOLAS regulation II-2/9.7.5,  
as amended by resolution MSC.365(93)  

 
Submitted by IACS 

 
 

SUMMARY 

Executive summary: The annex to this document provides a copy of a draft unified 
interpretation (UI) of the footnote to SOLAS regulation II-2/9.7.5,  
as amended by MSC.365(93) 

Strategic direction, if 
applicable: 

6 

Output: 6.1 

Action to be taken: Paragraph 11 

Related documents: None 

 
Introduction 
 
1 SOLAS regulation II-2/9.7.5, as amended by resolution MSC.365(93), states: 
 

"7.5.1  Requirements for passenger ships carrying more than 36 passengers  
 
7.5.1.1  In addition to the requirements in sections 7.1, 7.2 and 7.3, exhaust ducts 
from galley ranges shall be constructed in accordance with paragraphs 7.2.4.2.1 and 
7.2.4.2.2 and insulated to "A-60" class standard throughout accommodation spaces, 
service spaces, or control stations they pass through. They shall also be fitted with:  
 

… 
 

.3 a fixed means for extinguishing a fire within the duct*; 
 

…" 
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"7.5.2  Requirements for cargo ships and passenger ships carrying not more 
than 36 passengers  
 
When passing through accommodation spaces or spaces containing combustible 
materials, the exhaust ducts from galley ranges shall be constructed in accordance 
with paragraphs 7.2.4.1.1 and 7.2.4.1.2. Each exhaust duct shall be fitted with:  
 

… 
 

.4 fixed means for extinguishing a fire within the duct*"  
___________ 
 

* Refer to the recommendations published by the International Organization for 
Standardization, in particular publication ISO 15371:2009, Ships and marine 
technology – Fire-extinguishing systems for protection of galley cooking 
equipment. 

 
2 In ISO 15371:2009 "Ships and marine technology – Fire-extinguishing systems for 
protection of galley cooking equipment", it is stated, inter alia: 
 

"1  Scope 
 
This International Standard applies to the design, testing, and operation of 
pre-engineered fire extinguishing systems to protect the galley hoods, ducts, fryers 
and other grease-laden appliances. 
 
… 
 

2.29  A pre-engineered system is a system tested in accordance with the 
limitations prescribed by the manufacturer for the maximum and minimum pipe 
lengths, accessories, number of fittings, number and types of nozzles, nozzle 
placement, types of fire risk and the maximum dimensions, volumes and areas of the 
appliances, hoods and ducts to be protected." 

 

Discussion 
 

3 The use of carbon dioxide fire-extinguishing systems for the protection of enclosed 
spaces is foreseen by SOLAS chapter II-2 and the FSS Code for the following spaces: 
 

.1  cargo spaces (SOLAS regulations II-2/10.7.1 and II-2/10.7.2); 
 

.2  machinery spaces (SOLAS regulation II-2/10.4.1.1 and the FSS Code, 
chapter 5); 

 
.3  cargo pump rooms in tankers (SOLAS regulation II-2/10.9.1.1); and 
 
.4  stores containing flammable liquids (SOLAS regulation II-2/10.6.3.1.1). 

 
4 However, carbon dioxide has been, and still is, among the most common 
fire-extinguishing medium used to protect the exhaust ducts of galley ranges. 
 
5 According to the requirements listed in paragraph 3 above, SOLAS or the FSS Code 
prescribe a minimum required quantity of CO2 to protect spaces. However, no specific 
requirements are given for a minimum quantity required for the protection of galley exhaust 
ducts. 
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6 Additionally, the ISO standard referenced in the footnote to SOLAS 
regulation II-2/9.7.5 is only applicable to pre-engineered systems. However, CO2 systems are 
not pre-engineered, as defined by the standard. 
 
7 In considering the footnote to SOLAS regulation II-2/9.7.5, IACS understands that 
ISO 15371 is given as an example of a suitable performance standard for the galley duct fixed 
fire-extinguishing system.  Other applicable standards may be used, too. 
 
8 IACS members discussed whether the footnote prohibited CO2 systems from being 
used as a fixed means of extinguishing a fire within galley range exhaust ducts and concluded 
that the footnote did not prohibit the use of CO2 systems from being used in such situations. 
IACS also concluded that the CO2 system did not have to be approved to ISO 15371, as this 
standard was only applicable to pre-engineered systems, which CO2 systems were not. 
 
9 IACS considers that an appropriate requirement for the quantity of CO2 to be provided 
for fixed fire-extinguishing systems protecting galley cooking equipment is contained in SOLAS 
regulation II-2/10.6.3.1.1 regarding stores containing flammable liquids.  
 
10 Based on the discussion in paragraphs 3 to 9 above, IACS has developed a draft UI, 
a copy of which is provided in the annex to this document. The intent of this draft UI is to clarify 
that the footnote to SOLAS regulation II-2/9.7.5 does not prohibit the use of fixed CO2 
fire-extinguishing systems that have not been designed or tested to ISO 15371. 
 
Action requested of the Sub-Committee 

 
11 The Sub-Committee is invited to consider the foregoing and the draft UI, as set out in 
the annex and decide, as appropriate. 
 
 

***
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ANNEX 
 

DRAFT UNIFIED INTERPRETATION OF FOOTNOTE TO SOLAS REGULATION II-2/9.7.5 
 

Interpretation  
 
The reference to ISO 15371:2009 in the footnote to both SOLAS regulations II-2/9.7.5.1.1.3 
and II-2/9.7.5.2.4 is given as an example of a suitable performance standard for 
pre-engineered galley duct fixed fire-extinguishing systems. 
 
CO2 fire-extinguishing systems, which are not pre-engineered fixed fire-extinguishing systems, 
should be designed according to the requirements set out in SOLAS regulation II-2/10.6.3.1.1 
(spaces containing flammable liquids) or another suitable standard acceptable to the 
Administration.  
 
 

___________ 


